lördag 26 maj 2012

måndag 14 maj 2012

Kontakt med själen

Ofta hör vi "Finn din själ" "Få kontakt med din själ" "Din själ längtar efter dig"...

Vi letar själen utanför oss själva. Vi använder en massa olika tekniker som t ex meditation, vägledning, böcker... För vi tror att själen är nå't vi inte har. Vi kanske känner oss själlösa.

Så här upplever jag det; själen finns alltid och min själ har en kropp just nu. När jag landar i mig själv så vet jag att jag inte behöver söka utanför mig själv. Min själ är jag. Den försvinner inte. Jag kan känna trygghet i mig själv. Andas och veta att själen finns. Oavsett om jag arbetar, sjunger, leker, springer, gråter, äter... Den finns alltid.

Sen kan jag välja att vara mer eller mindre medveten om den.

Ofta springer vi ifrån själen. När vi egentligen bara behöver vara medveten om den. Då kan t ex meditation vara till stor hjälp.

Jag brukar göra en övning som kan ta allt ifrån 10 sekunder till 1 timme. Den funkar som en snabbkur då man lärt sig den. När du är centrerad så har du kontakt med dig själ-v.

Grundläggande övning:

Stå, sitt eller ligg bekvämt. Slut gärna ögonen. Andas djupa andetag, gärna genom näsan.

Bli medveten om hela din kropp från tårna till hjässan. Andas hela tiden djupa andetag och låt andetagen bli lugnare och lugnare.

Sätt en hand på magen strax ovanför naveln. Tänk dig en punkt mitt inne i dig, mellan ryggen och handen.

Fortsätt att andas lugnt. Säg till dig själv (tyst eller högt) JAG ÄR, JAG ÄR, JAG ÄR. Så många gånger du vill.

Tillåt dig att bara vara en stund.

Sen vaknar du till genom att ta djupare andetag och röra på kroppen.


I am 



lördag 12 maj 2012

Morots, frukt och nötbröd

Det blir en limpa.

Tag sån't som du tycker om och blanda i. Jag hade;

totalt 5 dl mjöl av de tillåtna sorterna och efter smak. Jag använde råg, kokos, majs, havre och bovete
2 dl rårivna morötter
3 torkade fikon
½ - 1 dl hackade valnötter
1 msk bakpulver
2 msk honung el agavesirap
½ dl olivolja
1 tsk salt
1 dl vatten
ca 2 dl yogurt/fil

Sätt ugnen på 170-200 grader. Blanda allt till en ganska lös men inte rinnande konsistens. Klä en avlång form med bakplåtspapper och som du fyller till max 2/3 delar. Grädda ca 1 tim i ugn eller tills den känns torr med en provsticka.



fredag 11 maj 2012

Sparris och purjosoppa

1 portion

1 knippa färsk grön sparris
10 cm purjolök
1-2 champinjoner
ghee
2 dl vatten
1 dl kokosmjölk
buljongpulver/tärning
havssalt
färsk persilja och ev koriander
ev peppar

Bryt av nedre delen på sparrisen - den kan vara trådig. Skär sparris, purjo och svamp i bitar och fräs dem i lite ghee. Tillsätt vatten och koka grönsakerna mjuka. Mixa. Häll i kokosmjölk och smaka av med buljong, salt och kryddor.

Jag hade lite räkor som jag la ner i soppan då den var klar. Skulle fungera fint med ett kokt ägg, fisk, kyckling el dyl. Eller bara som den är.

Dagens juicer och bär

Juice på granatäpple, mango/ananas och COCO (kokos med annanas/körsbär)
En skål med hallon, björnbär, blåbär, havtorn och gojibär.
Eftersom jag inte dricker/äter kallt så häller jag upp dagens juicer och bär så de blir rumstempererade. Nu går ju bären åt till gröten så jag ska nog ta fram lite mer:)

Gröten med de goda bären till.
Idag åt jag kokt ägg samt gröt på havre/quinoa, psylliumfrö, linfrö och torkade gojibär. Jag häller aldrig mjölk på gröten utan tar en god juice i stället. Det låter kanske konstigt men kan man ha bär kan man ha juice :) Efteråt en kopp mintthé.

Många utan riktig diagnos!

Norsk artikel som visar på att många går utan en riktig diagnos. Vi har ju samma situation i Sverige. Det är bedrövligt att det får vara så här.

Omvända meningar

Just nu har jag svårt att få till meningar. Det är som om orden hoppar till fel ställe. Efteråt då jag läser det jag skrivit så ser jag hur konstigt det blivit. Det är inte svårt att skriva men det blir liksom konstigt ibland och jag får rätta till orden oftare. Och det är segare i hjrärnan.

Det märks också då jag spelar Rumble. Jag sitter ofta och bara tittar på bokstäverna utan att hitta ord. Det är ju bra med hjärnstimulans men oerhört viktigt att inte gå till överdrift. Aldrig stressa hjärnan. Så det blir inte så mycket Rumble nu. Wordfeud är bättre för det är ingen brådska med orden där.


Ett hörn av min tavla: Lady of the lake
Jag mår lite bättre igen nu då jag är tillbaka på fas 1/2. Eller det är väl snarare så att jag äter det jag tål och plockar från de faserna.

Nyss läste jag symptomlistan för borrelia, för en vän, och blev medveten om att jag har/har haft 59 st av dem. Eftersom det växlar så är jag inte medveden om alla hela tiden, vilket är tur. Men eftersom jag haft problemen sen -98 så har jag också accepterat vissa symptom och de har blivit ett "normaltillstånd". Som när man har en sticka i fingret - i början gör den vidrigt ont men man vänjer sig...



onsdag 9 maj 2012

Inte visste jag att det var så viktigt...

Visst har jag märkt att LID-kosten har påverkat mig positivt. Magen mår bättre och har krympt rejält. Hela jag har förresten krympt och det är en bra bonus :)

Förra veckan berättade jag för en vän att jag inte brukar fuska med maten, utan är väldigt strikt. Hon såg så förvånad ut så jag tänkte att jag kanske är för noga. Lite kanske jag kunde fuska...

Det är lättare att vara noga med maten då jag är ensam hemma. I helgen kom kock-sonen hem och ville dela med sig av erfarenheter och det är klart att jag ville smaka.

En liten kaka, en kopp kaffe, lite ost och kex, lite vin, chokladdessert, thaimat på restaurang, bulgur... Oj det blev visst lite onödigt mycket fusk! Men så är det då jag börjar - har jag tagit det ena så kan jag även ta det andra. Om det bara varit den här fondanten så hade det nog gått bra!

En smarrig chokladfondant - svår att motstå!

Söndag fm började kroppen säja STOPP. Jag undrade vad som hänt. Nu ser jag.

Jag har haft hjärndimma, varit helt orkeslös, okoncentrerad osv. Jag åt enligt fas 1 igen för att rensa ut och drack massor med vatten. I morse kändes det annorlunda och jag orkade åka och handla. Det blev t om en kort stund på sta'n och ett skoinköp. Då jag kom hem var jag hungrig men inte slut.

Jag märker ju vad som är värst för mig; vete, socker och tillsatser.

Jag vill må bra och tänker sköta mig bra. För vad är det för vits att äta antibiotika och kosttillskott när jag sabbar på annat sätt?

Vi kan som sagt hjälpa oss själva och det är ingen ursäkt att säga; "Jag orkar inte". För det är inte svårare att laga nyttigt och att äta det som är utan tillsatser. Lite krångligare är det att äta på restaurang eller att hemma hos vänner. Men det går det också ;)

Sen kan de ju vara så att man inte är redo eller inte vill - det är en annan sak:) Jag har varit där jag också. Och då kan det kännas som om man inte orkar ändra på vanor för sjukdomen tar all kraft. Det är ett taskigt läge... För det blir rundgång.

Jag är i alla fall glad över att må lite bättre igen :) För det är skrämmande när det går bakåt. Det räcker i alla fall som det är. Jag fungerar hyfsat så länge jag inte gör nå't. Men då jag belastar kroppen fysiskt/emotionellt eller med stress, kost, kyla så mår jag dåligt.

Jag hoppas att jag efter en tids behandling i Tyskland kan få ett mer värdigt liv tillsammans med andra - igen. Kanske kan jag orka jobba igen. Vi får se. Jag tar en dag i taget.


Grönsakswok med räkor

En snabb wok som enligt mig blev helt makalöst god! Men så älskar jag koriander och vitlök också! Jag tål inte starka kryddor just nu, så tillsätt t ex chili eller peppar om du vill.

2 portioner

2 morötter
10 cm purjolök
3-5 vitlöksklyftor (spara en som pressas i på slutet)
3-5 champinjoner
1 stjälk bladselleri
ca 10 sockerärtor
10 cm gurka
saften av ½ citron
1 tsk honung
havssalt
färsk korianderfärsk basilika



Grönsakswok - på bilden med räkor
Skala morötterna och skär grönsakerna i lagom stora bitar så att de blir klara samtidigt. Börja med att woka morötter, champinjoner, lök och bladselleri. Tillsätt sockerärtor och gurka. Salta och tillsätt citronsaft. När allt är klart så smaksätt med honung, pressad vitlök och örter.
Ev kan 200-400 g skalade räkor tillsättas då allt är klart, så att de bara blir varma.


Om du inte är i fas 4 så bör du använda annat än räkor. Jag hade kokta risnudlar till bara för att jag inte hann koka råris. Men jag åt bara en tredjedel av de nudlar jag lagt upp.

tisdag 8 maj 2012

Sparrissoppa med lax

1-2 port

1 knippa färsk grön sparris
1 gul lök
1 klyfta vitlök
ghee
1-2 tsk grösaksbuljong
salt, peppar
4 dl vatten
1 dl grädde
persilja

Bryt av nedre delen på sparrisen och skär den i bitar. Hacka lök och fräs i lite ghee. Tillsätt vattnet, buljong och sparris. Låt soppan koka tills sparrisen är mjuk. Mixa den slät. Häll i grädden och värm. Smaka av med salt och ev peppar.

Lägg i lite färdigstekt lax och strö över persilja.

torsdag 3 maj 2012

Lyssna på Din kropp!

Oavsett vilken diet eller kost man följer så gäller det att lyssna till sin egen kropp.

Vilken mat passar dig?
  • kall/varm/ljummen
  • kokt/rå/wokad
  • kött/fisk/fågel/vegetarisk
  • mjölkprodukter
  • sädesslag osv.
Jag har läst på om ayurveda, kinesisk medicin och blodgruppskost. På flera sätt sammanfaller de även med LID (Lyme Inflammation Diet) som jag äter nu. Jag bör framför allt inte äta kall/rå mat, kalla drycker, kött, torr mat, nattskuggeväxter och vete.

Det visste jag ju redan innan, men jag har inte lyssnat på de signalerna alla gånger, utan tagit en enklare väg. Kanske just för att det varit enklare - trodde jag. Förut kände jag mig fånig och krånglig ifall jag skulle be om en rumstempererad dryck i affären eller på macken. Idag är det självklart och jag får höra att jag är långt ifrån ensam med mitt önskemål.

Kött ville jag inte ha då jag var liten. Jag tuggade och tuggade tills det blev en liten, torr och trådig boll i munnen. Usch! Så jag fick ägg som ersättning ibland. Tyvärr hårdkokta, så de blev lika torra och tråkiga. Tänk om jag hade vetat att man kan löskoka ägg!

Potatis vill jag bara ha på sommaren då den är färsk. Sen bildas visst mer solanin i den och även kolhydraterna blir fler - har jag läst nånstans men hittar inte var... Jag mår inte bra av lagrad potatis i alla fall. Och nu kommer jag verkligen att hålla mig borta från den.

Vete har jag ju flera gånger, av terapeuter, fått höra att det inte är bra för mig. MEn har jag lyssnat? Njaäe, kanske nån vecka eller två men sen varit tillbaka igen. Jag har inte ätit många mackor per dag men den totala mängden av "fel" kost har inte direkt gynnat mig.

Kall mat är fördärv! Jag kan bli förkyld av att äta en sallad och dricker jag dessutom kall dryck till så är förkylningen ett faktum! På sommaren fungerar det bättre. Det har jag vetat sen jag var barn.

Men det här gäller ju mig. Vad gäller för dig? Lyssnar du på din kropps signaler?

onsdag 2 maj 2012

Överansträngning

Så fort jag orkar lite mer så glömmer jag bort att inte göra för mycket. Att inte överanstränga eller ens anstränga.

Efter några hyfsade dagar så tog jag fram cykeln. Det är ju så skönt att cykla... Första dagen gick det bra då jag cyklade ca 2-3 km. Det var varm ute och det gick lätt att cykla.

Två dagar senare (igår) kom cykeln fram igen och jag skulle inte cykla så långt - bara en bit. Det var rätt kyligt i luften men jag var välklädd men hade glömt handskar, så ja tänkte åka in och åna ett par av en vän nere i byns centrum. Men hon var inte hemma. inga pengar hade jag på mig men gick ändå in på macken för att se vad de hade. Det fanns ett par bomullsvantar för 12 kr som jag fick på krita:) Tur var väl det för det var motvind på vägen hem. Det är inte mer än 2,7 km enkel väg men är man, som jag, käslig för blåst och kyla så kan det bli för mycket. Det kändes rätt ok igår men nu ikväll känns hela kroppen totalt slut. orkar knappt lyfta ett vatenglas.

Så här är det ju och jag borde lära mig det... Men det är ju så skönt att röra sig då jag tror att jag orkar!

Det är t om svårt att skriva och jag får rätta till texten gång på gång. Så nu ska jag sjunka ner i TV-fåöljen en stund igen innan det blir sängen.

tisdag 1 maj 2012

Snabb fisk med rödbetor

Det blev ingen bild idag men ett tips kommer här;

Jag kokar rödbetor så att jag har till flera måltider för jag älskar doften, smaken och färgen. Idag fräste jag spetskål, vitlök, svamp och lök. I med hackade rödbetor. Kryddade med kummin och salt. Då det var nästan klart fick bitar av fisken (idag blåkveite) hoppa ner i pannan. Det tar ju bara några få minuter på var sida innan den är klar.Toppade med Chavroux (getost). Makalöst gott!

Cashewsmör med honung

Smarrigt "smör" som passar fint på en råriskaka eller ett kex. Jag testade med äpple till och det blev supergott!

ca 3 dl osaltade cashewnötter
1 msk honung
1 msk olivolja
1/4 - ½ tsk havssalt

Mixa allt tills det blir en smörig konsistens. Ev kan du tillsätta lite kokt vatten. Smaka av med salt. Förvara i kylskåp!

Julmingel på ART by AV - konst, material och kurser

På Klockartorpsgatan 26 i Västerås finns Välkommen 7/12 på JULMINGEL kl 11-15 ÖPPET i butiken där du kan se/köpa min konst oc...